Vegaanit ja kasvissyöjät – mikä heidät erottaa?
9 October 2019
|Päivitetty 4 November 2024
Kirjoittanut:
Mitä oikeastaan on erona?
Kasvissyönti tai vegetarismi on ruokavalio, johon ei kuulu liha eikä kala, ja joissakin tapauksissa eivät myöskään muut eläinperäiset ainesosat. Kasvissyönnin sateenvarjon alta löytyy useita erilaisia ruokavalioita, jotka eroavat toisistaan sen mukaan, kuuluuko niihin eläinperäisiä ainesosia vai ei.
Vegaaninen elämäntapa
Vegaanit eivät käytä ruokavaliossaan mitään eläinperäisiä tuotteita, kuten lihaa, kalaa, äyriäisiä, kananmunia, maitoa tai hunajaa. Tämän lisäksi veganismi voidaan nähdä eettisenä elämäntapana, jossa eläinperäiset tuotteet jätetään pois niin suuressa määrin kuin mahdollista. Vegaaniksi ryhtymiselle on olemassa monia perusteita, kuten ympäristö, terveys, uskonto, etiikka ja taloudelliset perusteet – ja kaikki nämä perusteet koskevat kasvisruokavalion eri tyyppejä, joista voit lukea lisää seuraavaksi.
Lakto-vegetaristit
Lakto-vegetaristit syövät maitotuotteita, mutta eivät kananmunia, kalaa tai lihaa.
Ovo-vegetaristit
Ovo-vegetaristit syövät kananmunia, mutta eivät kalaa tai lihaa.
Lakto-ovo-vegetaristit
Lakto-ovo-vegetaristit syövät sekä kananmunia että maitotuotteita, mutta eivät kalaa tai lihaa. Tämä on luultavasti kaikkein tyypillisin kasvissyönnin muoto.
Kaikki muut ruokavaliotyypit, jotka eivät kuulu kasvissyöntiin
On olemassa myös muunlaisia ruokavalioita, jotka voivat tulla mieleen tai jotka voidaan usein sekoittaa kasvissyönnin kanssa. Yhtenä esimerkkinä ovat fleksitaarit, jotka syövät kasvisruokavalion mukaisesti joitakin päiviä viikossa. Tai pescetaarit, jotka syövät kalaa, mutta eivät lihaa, kananmunia tai maitotuotteita sekä fruktianistit, jotka pyrkivät välttämään kasvien vahingoittamista. Fruktianismissa syödään siksi vain hedelmiä, marjoja, pähkinöitä ja siemeniä.
Lisäksi on myös olemassa elävään ruokaan liittyviä periaatteita, joiden mukaan syötävää ruokaa ei saa lämmittää. Tällöin kasvikset pyritään syömään mahdollisimman lähellä niiden alkuperäistä tilaa eli raakana. Oliiviöljy on tämän näkökulman mukaan erotettu luonnollisesta olotilastaan, joten sen syömisestä tulee pidättäytyä.
Näin vältät vitamiinien ja kivennäisaineiden puutoksen
Vegaani- ja kasvisruokailijoilla on havaittu useita suotuisia terveysvaikutuksia, kuten pienentynyt veren kolesterolipitoisuus, matalampi verenpaine sekä alhaisempi riski sairastua diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin kuin sekaruokavaliota noudattavilla. Huonona puolena on se, ettei ruokavalio sisällä varsinkaan vegaanisena kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Niinpä täytyykin huolehtia siitä, että ruokavaliosta saa riittävän määrän proteiinia, terveellistä rasvaa, vitamiineja ja kivennäisaineita, eikä se ei ole aina kovin helppoa.
tarvitsemien ravintoaineiden saanti voidaan varmistaa ei pelkästään ruokavalion kautta, vaan myös yrittämällä ottaa selville, mitä tarvitaan vielä sen lisäksi. Ravintoaineet voidaan nauttia joko sellaisten ruoka-aineiden muodossa, jotka sisältävät kyseisiä ravinteita lisättynä, tai ravintolisän muodossa.
Erityinen tarve meillä on B12-vitamiinille, jodille, D-vitamiinille, omega-3:lle, raudalle ja kalsiumille, joita kasvis- ja vegaaniruokavaliosta voi olla vaikea saada tarpeeksi. On erityisen tärkeää selvittää, mielellään yhdessä lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa, kuinka kehon päivittäin tarvitsemat ravintoaineet voidaan saada.
B12-vitamiinin tarpeen tyydyttämiseksi voi syödä runsaasti manteleita, pähkinöitä, siemeniä, linssejä, papuja ja karkeita viljatuotteita. Jos kaipaat lisää B6-vitamiinia, voit nauttia avokadoa, paprikaa, lehtikaalta, pinaattia ja parsaa.
Kaikki vegaaniruokavaliota noudattavat tarvitsevat B12-vitamiinia, D-vitamiinia sekä jodia purkista sekä tarpeen mukaan myös kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja B2-vitamiinia.
Vinkkejä sinulle, joka haluat siirtyä sekasyönnistä kasvispohjaiseen ruokavalioon
Riippumatta siitä, mikä on perusteesi siirtyä eläinpitoisesta ruokavaliosta kasvisruokavalioon, voi olla hankala tietää, kenen puoleen kääntyä elämänmuutoksen yhteydessä. Mahdollisimman sujuvan muutoksen varmistamiseksi saattaa kannattaa aloittaa muutos ostamalla kaupasta vegaanisia ateriatuotteita. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että näiden valmiiden tai puolivalmiiden tuotteiden sisältö on asianmukaista, jotta nauttimasi ruoka on kehollesi oikeasti terveellistä.
Jos sen sijaan toivot voivasi valmistaa itse ateriasi, internetistä löytyy loputon määrä inspiraation lähteitä hyvistä aterioista, eikä vähiten pataruoista.
Tyypillinen vegaaniruokavalio koostuu muun muassa jyvistä ja hiutaleista, vihanneksista, juureksista, palkokasveista (pavut, herneet, kikherneet, linssit ja soijapavut), pähkinöistä, siemenistä, hedelmistä, marjoista sekä merilevästä. Ne ovat hyviä raaka-aineita, joita voidaan käyttää monella eri tavalla. Vaikeinta voi olla muuttaa kasvikset aterioiden pääosaan, kun niitä on aiemmin käytetty lisukkeina. Muistathan myös kiinnittää huomiota käyttämiesi raaka-aineiden ravintosisältöön, koska sillä on merkitystä ruokavaliosi terveellisyyden kannalta.
Tutustu inspiroiviin, vegaaneille ja kasvissyöjille tarkoitettuihin resepteihin täällä.